🇶🇦 Qatar · Updated for 2026 labour law

End-of-Service Gratuity Calculator Qatar 2026

Leaving a job in Qatar? Under Article 54 of Law No. 14 of 2004, your end-of-service gratuity is a minimum of 21 days of basic salary for every year of service. The rate is flat — it does not rise after 5 years — and resignation does not reduce it. Your contract may grant more than 21 days; enter your contract's figure below if so.

Calculate your gratuity

Qatar's legal minimum is 21 days/year of basic salary. Many contracts grant 30 — enter your contract's figure.
Resignation does not reduce gratuity in Qatar — the award is the same either way.

How the formula works

Article 54 formula: (monthly basic salary ÷ 30) × contract days per year × years of service. The legal minimum is 21 days per year; the rate is flat and does not increase with longer service.

Unlike Saudi Arabia and Kuwait, Qatar has no resignation reduction: resigning pays exactly the same as contract completion.

Worked example

A basic salary of QAR 9,000, from January 2019 to January 2026 (7.01 years), at the 21-day minimum: (9,000 ÷ 30) × 21 × 7.01 = 44,134.52 QAR. On a contract granting 30 days, the same service pays 63,049.32 QAR.

Common mistakes

1. Assuming the rate rises to 30 days after 5 years. It doesn't — 21 days is the flat legal minimum; only your contract can raise it.
2. Using full pay instead of basic salary. Qatar's gratuity is calculated on basic salary, not basic plus allowances.

Minimum 1 year of continuous service is required. Termination by the employer (or contract expiry) always pays the full calculated amount.

Tax: Qatar levies no personal income tax, so your gratuity is paid in full. Gratuity applies to all private-sector employees regardless of nationality.

Gratuity FAQs

How is end-of-service gratuity calculated in Qatar?

Under Article 54 of Law No. 14 of 2004: a minimum of 21 days of basic salary for every year of service (basic ÷ 30 × 21 × years). The rate is flat — it does not increase after 5 years — and resignation does not reduce it. Your contract may grant more than 21 days.

Does resigning reduce my gratuity in Qatar?

No. Qatar has no resignation reduction: the gratuity is the same whether you resign or your contract ends.

When must my employer pay gratuity in Qatar?

On the termination date.

Sources & verification

Formula from: Qatar Al Meezan — Law No. 14 of 2004, Article 54.
Last verified: 23 October 2026. Estimate only — confirm your exact entitlement with HR or the labour authority.

When must your employer pay it? On the termination date.

If your employer refuses to pay: Raise it with the Qatar Ministry of Labour. Keep your contract and salary slips.

Related tools & guides

🧮 Compare all four Gulf countries on the combined gratuity calculator

Salary calculator — Qatar · Deductions guide — Qatar